12. januari 2022 0 Comments Huset

Vad behöver du veta om taktegel

Tak i äkta tegel är en riktig glädjekälla för husägaren. Med sitt vackra utseende och långa hållbarhet brukar det anses som en god investering och bra lösning för ditt tak.

Vad behöver du veta om taktegel? Tillverkat av bränd lera har taktegel använts i många år och hållit en god kvalité för svenska hus och tak. Själva kostnaden kan vara olika beroende på materialet. Som du kanske redan listat ut så finns det olika alternativ att välja emellan. Det finns också gott om tillverkare och leverantörer som erbjuder helhetslösningar eller enbart leverans beroende på vad du behöver och önskar.

Betongplattor eller tegelplattor?  

Betongplattor eller tegelplattor? Vad är bäst? För att välja behöver du kanske känna till för och nackdelarna med båda lösningarna.

Vi börjar med tegelplattor. De åldras på ett snyggt sätt och ser vackra ut även om de är lite slitna och gamla. De tappar inte sin färg och bleknar inte vilket bidrar till deras charm och eviga utseende.

Vad kan vi säga om betongplattorna? Tyvärr ändrar dem utseende och kan se lite fula ut när de blir äldre, något som gör att man som husägare oftast vill byta ut dem.

Även om tegelplattorna föredras av många ska man inte förbigå deras nackdelar. De har tyvärr en tendens at läka mer i jämförelse med betongplattorna. En annan nackdel är att det växer takmossa på dem. Mossan i sig förstör plattorna och måste därför avlägsnas.  

Har du svårt att välja? Fråga gärna en expert eller läs på nätet för att få en grundläggande förståelse och insikt om vad som kan vara bästa möjliga lösning för dig och ditt hus.

Vad ska du tänka på vid takomläggning  

Vad ska du tänka på om du behöver lägga om taket? Först och främst kan en takomläggning bli när du inte planerat för den. Äger du ett hus, så ska du räkna med en omläggning förr eller senare.

Vad betyder egentligen det? Framför allt innebär en takomläggning en investering för ägaren. Det kostar relativt mycket att lägga om taket. Den totala utgiften beror givetvis på vilka plattor du använder dig av samt av hantverkaren du anlitar. Finns det dessutom skador som ska avverkas kan det bli extra kostsamt.

Vad ska du göra om du behöver lägga om taket? Kontakta gärna några olika företag som erbjuder takomläggning. Jämför deras offerter (vanligtvis är det bäst att jämföra tre offerter). Anlita alltid företaget som gjort sig mödan att komma på husbesök. Tänk på att en offert genererad på nätet är preliminär. Ett husbesök kan ge hantverkaren en klar syn på vad som behöver åtgärdas och vad det kommer att kosta.


Share: