12. februari 2022 0 Comments Huset

Diskmaskinen gör livet lättare

Kan du tänka dig ditt kök utan diskmaskin? Nej, det kan du förmodligen inte om du redan skaffat dig en och blivit van vid att få hjälp med disken. Sanningen att diskmaskinen är en riktig räddare i nöden när skyhöga pallar med tallrikar och bestick bildar en oroande hög på diskbänken.

Tillsammans med kylen och spisen har diskmaskinen blivit ett obligatoriskt tillbehör för svenska köket. Förutom att införskaffa dig passande diskmaskinstabletter och rengöra den med jämna mellanrum behöver du inte tänka mycket mer på dess underhåll.

Det finns gott om olika modeller på marknaden. Vilken väljer du? Nästa rubrik ger dig en komplett guide som kan vara till hjälp.

Så väljer du rätt diskmaskin

Bland det första du behöver bestämma dig för är själva modellen på din diskmaskin. De vanligaste är de så kallade underbyggda. De installeras under köksbänken. För dig som helst vill ha en diskretare variant passar en integrerad diskmaskin som tillverkas utan frontdel. En sådan monteras oftast av ägaren så att den passar köksluckorna. Sedan finns det alternativ såsom extra smala diskmaskiner, extra höga eller fristående sådana.

Nästa viktiga faktor du bör tänka på är energiklassen. En energisnål modell är alltid att föredra inte bara för att den skonar miljön utan för att den är vänlig för din plånbok. Vitvarornas energiklass markeras med bokstäverna A till D där A är bäst. Dessutom finns det undernivåer du bör vara medveten om. Den mest energisnåla modellen har en markering på A+++.

Vilken diskkapacitet behöver du? Gäller det ett större hushåll, dvs om ni är 4 stycken i familjen bör du titta på en större modell. Diskkapaciteten mäts i kuvert. Kuverten består av ett sammansatt urval av en komplett tallriks-, och bestickssamling. För en större familj behövs det en diskmaskin med kapacitet på 14 kuvert.

Ljudnivån spelar också en stor roll. Har du en öppen planlösning, ett kök som är stort och kanske går ihop med matsalen så bör du definitivt satsa på tystare diskmaskin som inte kommer att irritera och störa dig.

Sist men inte minst finns det även olika prisklasser du kan välja mellan. Här gäller det att ta hänsyn till din egen budget och kvalitén du får för pengarna.

Bäst i test

Ett smart sätt att orientera sig i det stora utbudet av diskmaskiner är att titta på bäst i test artiklar där du får en sammansatt redogörelse av olika produkter. Vissa artiklar kompletteras med köpguider och kommentarer från testpaneler som också kan vara till stor hjälp. Sådana typer av jämförelser finns det gott om. Det gäller bara att söka på nätet och ta dig tid för att läsa genom några av dem.


Share: