27. juni 2019 0 Comments Huset

Att inreda det lilla rummet

Ofta har men ett litet rum som det kan vara riktigt svårt att inreda ordentligt. Om inte man behöver ett hemmakontor eller kanske gästrum, kan det vara svårt att veta vad man ska göra med rummet. Vi har förstås en del inredningstips, som vi återkommer till. Först tänkte vi be er fundera på ett litet rum, där man kan vara själv. Inte för att jobba, men bara för att få vara ensam. Ett litete retreat i hemmet, så att säga. I dagens samhälle ser man tyvärr alltfler stressrelaterade åkommor, och det talas mycket om mindfullness. Varför inte vara lite i framkanten, och skap ett rum för eftertanke i hemmet. Om du ända har ett litet rum till övers i huset?

I små rum finns det vissa allmängiltiga principer man kan sikta efter. De flesta känner till att ljusa färger på väggarna får rummet att se större ut. Man kan använda sig av ljusa färger som dimblå eller ljust vårgrönt. I ett sådant här rum kanske en mjuk gräddvit, känns mest aktuell.

Vi rekommenderar att du satsar på riktiga möbler, och inte bara en yogamatta. Rummet ska fungera för alla i hemmet. Väljer du möra färger ser möblerna mera kompakta ut. I kombination med de vita väggarna får detta själva rummet att verka luftigare. Håll dig till naturmaterial och inred i en mjuk och naturlig färgskala.

Ofta rekommenderar man en färgsprakande detalj som innehåller de färger man använt i rummet. Det samlar intrycket och binder ihop detaljerna i rummet till en helhet. Det behöver dock inte vara en explosion av färger. Har du hållit dig inom en skön och neutral naturskala, kan en tavla med vackra höstfärger bidra till lugnet, samtidigt som den binder ihop rummet.

Ljus är viktigt för att vi kan må bra. Har ditt lilla rum stora fönster kan du investera i lamellgardiner som släpper in ljuset samtidigt som det dämpar ett skarpt solsken. Ett litet fönster kan få stå helt utan gardiner. Som sagt är ljuset oerhört viktigt får vårt mående.

Skulpturer som rekreation.

Konst främjar vår livskvalitet och stimulerar fantasin. En vacker och tidlös skulptur kan betyda mycket i ett rum som detta. Sten är naturmaterial som både är vackert att titta på och känns skönt att röra vid. Brons har en mjuk färgton och har det patinerats rätt kan man få fram effekter som man kan studera i flera timmar. Skulpturer avspeglar ofta mänskliga känslor som kärlek, sorg och glädje. Även abstrakta skulpturer som inte visar någon speciell person eller föremål, kan göra underverk när det gäller att stimulera fantasin. Här kan tankarna få försvinna iväg på egen hand.

Var noga med ditt val av eventuella växter, så inte de framkallar associationer till väntrum. Belysningen är jätteviktig. Utnyttja detta. Istället för att välja en intetsägande och neutral lampa, som ska synas så lite som möjlig kan du gå i motsatt riktning. Välj synliga skärmar och skapa en hel mobil med olika skärmar. Det kan utgöra en hel skulptur i sig.


Share: