8. juli 2019 0 Comments Huset

Växthus för den som kopplar av med trädgårdsarbete

Redan under romartiden var trädgårdar och trädgårdsarbete något som uppskattades högt av aristokratin. De trädgårdar som då anlades var magnifika och användes för all slags avkoppling och sociala evenemang.

Genom historien så har trädgårdar fortsatt att vara något som vi människor bryr oss om, en plats där vi är helt och hållet i kontroll över naturen. För det är väl något som är kopplat till människans skaparkraft som gör trädgårdsarbete så intressant för oss.

Varför är trädgårdsarbete så avkopplande

Många personer upplever trädgårdsarbete som extremt avkopplande. Detta beror säkert på att när vi är sysselsatta i trädgården måste vi fokusera på det vi gör och då är det lättare att förtränga vardagens bekymmer. Trädgårdsarbete medför också att vi rör på oss och i trädgården rör vi på oss på ett sätt som är mycket hälsosamt. Vi går från ena hörnet till det andra, vi bär lite saker och vi påtar i jorden vilket tillsammans blir ganska allsidig motion.

Exempel på trädgårdsarbete

Några exempel på trädgårdsarbete som är vanligt och som fungerar bra i Sverige är:

  • Gräsklippning, visserligen inte lika vanligt längre nu när robotgräsklipparna gjort sitt intåg men ändå väldigt vanligt

  • Krattning, vår och höst behöver hela trädgården krattas

  • Ogräsrensning, det kommer hela tiden upp nya växter som vi inte vill ha i trädgården

  • Plantering av buskar, häckar och blommor. Att plantera något kan kosta på krafterna men det kan det vara värt

Växthus – Även under vår och höst

För den som är extra intresserad av trädgårdsarbete är växthus något som varmt kan rekommenderas. Ett växthus förlänger säsongen för trädgårdsarbete väsentligt eftersom man får tillräckligt med värme för att odla även när vädret utomhus inte tillåter det. Det går också att odla blommor, frukter och bär som annars inte återfinns i den svenska jorden vilket kan vara spännande.


Share: