27. januari 2020 0 Comments Utrustning

Ponchon är tillbaka

Ponchos har kommit tillbaka från de döda, vilket är mer än positivt. Ponchon har gjort en tidsresa från Sydamerika till Europa på 1700-talet vidare till 1970-talet då det var standard att ha en poncho www.pashminawear.se på sig på jobb eller fest, ända till dagens 2020-tal. Som vi redan vet är mode helt cykliskt och det är bara en tidsfråga innan något – vare sig det är ett plagg, tryck eller uttryck kommer tillbaka igen.

Historien om ponchon

Ponchon har som nämnt sitt ursprung från slutet av 1700-talet från området Baskien i Spanien. Där kopierades stilen från främst den chilenska ursprungsbefolkningen i Chile där ponchos ansågs vara ett väldigt fint plagg att bära. De var i god kvalitet och togs till Europa under 1800-talet då de börjades bäras av överklassen. Vi spolar fram till 1970-talet då ponchon blev djupt förankrad i stilkulturen. I nutid var det Burberry som satte tillbaka filten på modekartan genom att deras kreative chef 2014 skickade en drös av modeller ut på catwalken för att visa upp sig i ponchos. Detta slog igenom med dunder och brak och på bara månader började de större modekedjorna erbjuda sina kunder ponchos i sina butiker.

Bär en poncho

Ponchos kan vara fashionabla och kan utformas på många sätt. Du kan bära dem som klänningar om de är tillräckligt långa och även komplettera dessa poncho-klänningar med klackar eller höga stövlar. Det går också att komplettera en poncho med ett bälte, ett enkelt tillägg i klädseln som skapar en timglas-silhuett som ser både snyggt och elegant ut. Det finns dussintals sätt att bära en poncho, det är bara ens fantasi som sätter gränserna.

Ett tips är att börja på ett enkelt sätt med en enfärgad poncho för att sedan utmana sig själv mer och mer och ta på sig en mer färgglad poncho i annan storlek. Oavsett har ponchon definitivt gjort comeback och är nästintill ett måste i var kvinnas garderob i dagens Sverige.


Share: