31. oktober 2019 0 Comments Utrustning

Bilägarnas önskelista till framtidens däck

Nordens bilägare har i en undersökning fått lov att önska sig lite extra av framtidens däck och hjul. Och här pratar vi inte bara om snyggare alufälgar eller liknande. Vi talar faktiskt om effektivitet och hållbarhet i större utsträckning.

Bilägarna vill ha hållbara, smarta och lätt rullande däck. Det ska vara däck som kan anpassas efter olika väderförhållanden med sensorteknologi. Det ska också vara däck som är hållbara. Och så ska det vara däck med lägre rullmotstånd. Det är bilisternas önskelista till framtidens däck.

Smartare däck till smartare bilar

Precis som då bilarna blir smartare och mer självkörande i framtiden sätter kunderna också krav på sina däck. De ska också vara smarta.

Första punkten handlar om anpassning. Föreställ dig ett set däck som själva kan anpassa sig efter väderförhållanden med smart teknologi. Kanske ska mönsterdesignen kunna ändra sig om teknologin fångar upp förändringar på vägytan. Det kan exempelvis vara på en väg med riktigt mycket vatten efter skyfall. Då ska mönstret utvidgas för att kunna dränera vattnet med effektivt och reducera risken för vattenplaning.

Men det är inte det enda som sensorteknologi kan förbättra. Det kan också användas till säkerhetsutrustning som varnar om däckslitage när det är dags att skaffa nya däck eller om däcket är felmonterat – vi känner alla någon som har fått skifta hjulen i förbindelse med byte till sommar- eller vinterdäck hemma i garaget.

Det första steget är faktiskt redan taget. Många däck har redan sensorer som mäter lufttrycket och skickar information till bilisten genom bilens infosystem.

Mer hållbara däck

En annan punkt på listan från bilägarna är mindre rullmotstånd. Det är en större uppgift som ska balansera säkerhet och hållbarhet. Det ska med stor sannolikhet utvecklas nya gummiblandningar, däckstrukturer och mönsterdesign för att komma i mål.

Men när det lyckas blir det också en seger för miljön. För ju fler bilar som kör med lätt rullande däck desto större är miljöfördelarna. Det har nämligen stor påverkan på bränsleförbrukningen.

Ny däcksäsong

Medan vi väntar kommer den ena nya däcksäsongen efter den andra. Just nu är det inte långt kvar till nästa. Hösten har greppat tag på allvar och de första nätterna med frost har också varit förbi. 

Men är du redo för nästa stora runda med däckbyten? Det är nu sista chansen att köpa in och fylla upp på lagret om du ska hinna med det innan kunderna plötsligt står i kö. Har du dina maskiner och tillbehör klara till däckmontering? Du får en kort checklista:

  • Lagpliktig kontroll av din däckmaskin
  • Lagpliktig kontroll av din balanseringsmaskin
  • Köp nya balanseringsvikter – gärna i flera färger så du matchar din kunds bil så bra som möjligt
  • Överväg att byta till ett däckjärn med plastskydd
  • Överväg köp av fälgkantsskydd i kvalitetsgummi
  • Överväg köp av en dekorborttagare för att ta bort limrester och liknande

Få fatt på din leverantör och få kontroll över det hela. Du hinner fortfarande om du skyndar dig.


Share: