16. december 2019 0 Comments Uncategorized

Kattens Diet

Katter behöver friskt dricksvatten. Utan tillgång till vatten riskerar katten att dehydreras. Det finns ingen anledning att låta bli att ge en katt, vatten

Katter behöver en välbalanserad diet för bibehålla sin hälsa. Kattmat ska vara tillverkad eller utledd av animaliska råvaror. Om katten behöver specialdiet beror förstås både på allmäntillståndet och på kattens storlek och aktivitetsnivå. Äldre djur eller katter med ungar, har särskilda behov som du måste ta hänsyn till. Är katten sjuk ska den tillses av veterinär, som även kan rådge om kosten.

Flera mindre måltider per dag.

Katter föredrar oftast att äta flera gånger om dagen. Hur stora portioner den ska ha är individuellt. Om katten äter mera mat än den har behov för, kommer den att bli överviktig, vilket är en hälsorisk. Ger du katten för lite mat, blir den å andra sidan underviktig och kommer då att lida av näringsbrist. En veterinär kan hjälpa dig att avgöra vad som är en passande vikt för din katt. Själv kan du försiktigt känna på katten, och försöka avgöra hur tydligt du känner revbenen.

En del katter vill inte äta sitt kattfoder om de anser att den är placerad för nära deras toalett, eller något som ev skrämmer dem. Det kan vara avgörande att du regelbundet försöker känna efter, hur den ligger viktmässigt.

För tunn

Här är några tecken på att din katt är underviktig.

  • Revbenen skymtar fram.

  • Du känner inget fett. Under magen känns det bara som päls och hud.

  • Magen verkar tom.

  • Höftben och ryggrad sticker ut – din katt är inte vacker att se på.

  • Få muskler över rygg och höfter, övre delen av benen känns tunna, benstrukturen är markant. Katten känns benig när du stryker dens päls.

Kvaliteten på kattfoder kan vara svårt att bedöma. Är du osäker är det alltid en fördel att prata med din veterinär, som kan rådge dig.


Share: