8. maj 2019 0 Comments Uncategorized

Är du snart färdig med gymnasiet och ska hålla ett sabbatsår?

Då har du säkert tänkt mycket omkring vad du ska göra efter gymnasiet. Det finns en uppsjö av möjligheter  innan eventuella universitetsstudier.

Tips på aktiviteter:

-Kanske vil du bättra på dina språkkunskaper? Att lära sig prata exempelvis bättre tyska kan vara en rolig och samtidigt lärorik  aktivitet. Att kunna översätta från svenska till tyska eller andra språk kan vara en bra grund om du vill vidare med språkstudier på universitetet.

-Åk ut på sk arbetssemester. Det innebär att du oftast bor hemma hos en person och kanske jobbar på deras gård, hjälper till med djur, sköter trädgård eller liknande aktiviteter. Du tjänar inte pengar på denna typ av aktivitet men du får kost och logi.

-Au-pair är också en möjlighet. Detta alternativ innebär att du passar någons barn, oftast lämnar på förskolan och hämtar det igen och lagar middag, kanske lite enklare rengöring. Om du gärna vill vara au-pair kan det vara en bra idé att prata igenom det ordentligt med den evt kommande familjen. Detta för att avstämma förväntningar om mera exakt vad för arbetsuppgifter du ska ta dig an. Här kan man få lite betalt, oftast fickapengar. Boendet kan se lite olika ut, ibland bor man hemma hos familjen, ibland kan de erbjuda en lägenhet i närheten. Gör upp med dig själv vilket alternativ som passar dig bäst, dvs om du gärna önskar att bo hemma hos en familj. Det finns både för- och nackdelar med detta alternativ.

-Ta ett ”vanligt” jobb utonlands. Det vrimlar med jobb som servitris, butiksassistent, städare,lagermedarbetare och handikappsassistent mm beroende på vilket land du är intresserad av.

-Gå en längre språkkurs. Om du väljer detta alternativ får du verkligen med dig värdefull kunskap hem.

Se världen på ett nytt sätt, res ut!


Share: