11. februari 2020 0 Comments Huset

Köpa tavlor – Samla på konst

Det har blivit alltmer populärt att samla på konst. Det är heller inte bara en tavla som den hugade privatpersonen vill köpa, nej det är numera ganska fint att ha många tavlor i sitt hem. Att ha en sådan hobby, att samla på konst, är förstås inte helt gratis – snarare tvärtom – och det är väl antagligen därför som det blivit en markör på status att samla på konst.

Debatten om konst

Det pågår en konstant debatt om vad som är konst och denna debatt påverkar konstsamlare i allra högsta grad. Detta beror på att oavsett hur idealistisk en konstsamlare framställer sig själv så är det få konstsamlare som är intresserade av att lägga ut stora pengar på konst som inte stiger i värde över tiden. Därför är marknadspriserna på olika typer av konstverk en mycket starkt bidragande faktor till vilken konst som samlare gillar.

Samla tavlor

Den som samlar tavlor håller alltså koll på marknadspriserna på konst för att inte lägga ut pengar på något som minskar i värde. Detta betyder dock förstås inte att det nödvändigtvis bara är en typ av konst och några konstnärer som samlar intressenter. Visst finns det konstsamlare som också är villiga att ta risker med för tillfället helt okända konstnärer.

En sak som vi dock ska komma ihåg i sammanhanget är att priserna på konst också påverkar konstnärerna. Det kan tyckas befängt att någon som är helt inriktad på kreativt skapande påverkas av hur man tjänar pengar på sin kreativitet men undermedvetet påverkas alla av de debatter som pågår och visst vill även fattiga konstnärer kunna få in nog med pengar för att kunna fortsätta att skapa.

Lär sig måla

För den som vill lära sig att måla så finns det många alternativ. Det är mycket populärt med kurser i målande så det finns nog bra alternativ för alla.


Share: