24. juli 2019 0 Comments Huset

Funderar du på smarthouse?

Vi är några som älskar teknologi och hellre än gärna skulle vilja kunna kontrollera hela hemmet från bilen innan vi ens kommit hem. Andra är mera skeptiska och tur är väl det? Vi behöver både nyfikenhet och skeptiskhet när det gäller framtiden.

När vi pratar om smarthouse kan det verka som höjden av lathet, men det finns även uppenbara fördelar. Vi pratar om både säkerhet och miljö här. Säkerhet kan förstås vara inbrottslarm, men det kan även var säkerhet vid brand. Ett smarthouse kan både starta brandlarmet, ringa brandkåren, tända ljuset och låsa upp dörrarna, så alla hittar ut i tid.

Nytta eller ren bekvämlighet?

Det kan kännas som en ren bekvämlighet att lamporna tänds automatiskt vid ditt nattliga toalettbesök. Men om det är mindre barn som ska upp, kan de hinna i tid och slippa vara mörkrädda. Gäller det äldre människor kan det betyda att de inte snubblar på vägen och råkar illa ut. Tittar vi lite närmare på våra äldre är det kanske här de största fördelarna ligger. När kaffebryggaren och ugnen stänger av sig själv, vattnet stängs av när badkaret är fyllt och det vuxna barnet får en uppringning på telefon, när mamma plötsligt lämnar huset. Det är då man förstår värdet av teknologin.

Vi kanske inte är riktigt där än, men en sida som www.somfy.se/ ger en försmak på vad som tillgängligt redan nu. Somfy har jobbat med detta i flera år, och kan vägleda ifall man har frågor som inte besvarats på hemsidan.

Elräkningen

Ett smarthouse kan reducera elräkningen. Man tänker kanske att det borde vara tvärtom, men så är inte fallet. Ett smarthouse kan stänga av belysningen i de rum som ingen befinner sig i. De kan sätta alla elapparater i reducerat läge, så att de inte drar el när inte de används. Redan här har vi en rejäl besparing.


Share: