22. maj 2020 0 Comments Huset

Bra mat och skön sömn är viktigt

Att ta hand om sin kropp är viktigt, det vet vi alla. Men för dig som är äldre är det än mer viktigt. Kosten och sömnen är två viktiga ingredienser till en fräsch och sund kropp utan krämpor. I denna text ger vi några tips på saker du bör tänka på för att din kropp ska fungera så bra som möjligt under de senare åren i livet.

Minskade portioner och mer frukt

Gör det till en vana att göra smarta och bra val i valet av kost, något som är svårt men nödvändigt. Studier visar att endast genom att äta frukt 5 gånger om dagen minskar du risken att drabbas av cancer med upp till 20 %. Trots denna kunskap är det mindre än 40 % av den äldre befolkningen som gör detta.

Har du haft dåliga näringsvanor under en lång tid kommer det vara svårt att förändra dem över en natt. Men att göra stegvisa förändringar till det bättre hjälper du din kropp att bli friskare.

Ämnesomsättningen blir sämre med åldern

Din ämnesomsättning avtar med åldern vilket betyder att du inte förbränner kalorier lika effektivt som du en gång gjorde i dina unga år. Detta betyder att du bör minska mängden du äter eller öka din fysiska aktivitet. Allra bäst är såklart att göra båda.

En god natts sömn hjälper återhämtningen

Förutom förändrade matvanor är det viktigt att sova gott om natten. En god natts sömn hjälper din kropp att återhämta sig och fungera bättre när du är i vaket tillstånd. Att sova i en bra och skön säng är naturligtvis viktigt.

Ett lagom varmt täcke

Lika viktigt är att ditt täcke som du sover med är skönt. Köp ett täcke som är lagom tjockt. Detta är högst personligt då vi människor är olika varma eller kalla om natten. Överväg att införskaffa dubbeltäcken som du kan dela med din partner. Det blir både mysigare samt att ni delar på värmen under natten.


Share: